Documental “Veus migrants”
El dilluns 18 de març a les 19 hores a Torrebarrina, farem un passi del documental “Veus migrants”. Una producció del Centre d'Estudis de l’Hospitalet que ha comptat amb el suport de l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.
Dir que l’Hospitalet de Llobregat és una ciutat amb un passat i un present de migracions es gairebé una obvietat. No ho és però apropar-se a les veus dels que per diverses raons han tingut d’abandonar el seu lloc d’origen per començar una nova vida.
Arribar a un territori estrany amb les seves pròpies particularitats no és una tasca fàcil però a la nostra ciutat hi ha entitats municipals, institucions educatives i associacions que fan possible aquest procés d’entrada per a que l’acollida sigui possible, per a que les persones sense cap mena de distinció puguin passar a formar part de la nova societat com a ciutadans i ciutadanes de ple dret. I el documental “Veus migrants”, parla d’això: de dones i homes que han transhumat fronteres i vicissituds i recorden les seves experiències d’acollida, els seus somnis assolits i per assolir, persones que observen la realitat de la ciutat per enunciar els seus més i menys i els camins encara per recórrer. Testimonis propers i profundament humans que enuncien la necessitat d’un gran cor per a comprendre i teixir ponts entre els que arriben i els que reben: que parlen d’alteritat, d’esperança i que migrar és, gairebé sempre un qüestió de temps.
“Veus migrants” ha estat realitzat i dirigit per Martha Cecilia Cedeño- Pérez i Javier Requena Raboso. Juntes han realitzat els documentals Intersticios (2021) i L’Hospitalet. Territori de cultures vives (2022).
Martha Cecilia Cedeño- Pérez, és doctora en Antropologia de l’espai i el territori, Màster en Educació per l’art i animació socio-cultural, diplomada en realització de documentals amb perspectiva de gènere i Filòloga hispànica. També és professora universitària, poeta i editora. Com a realitzadora ha creat i dirigit el curtmetratge Cinc Plans (2013).
Javier Requena Raboso, és llicenciat en Pedagogia, fotògraf i diplomat en realització de documentals amb perspectiva de gènere. Sota el pseudònim El Tío Carretilla ha dirigit els documentals Línia Roja (2017) i Un satélite llamado ciudad (2022), així com vídeos de promoció teatral o de difusió per l’Arxiu Municipal de Gavà.