Nou llibre de la col·lecció Quaderns d'Estudi, número 38
Aquest número de Quaderns d’Estudi vol abordar temàtiques com l’economia social i les cures a l’Hospitalet de Llobregat, un tema que s’entén més com un desig de transformació que com una realitat consolidada a la ciutat. És el segon número dels Quaderns d’Estudi que es fa en col·laboració amb La Col·lectiva i el CEL’H, resseguint la memòria del cooperativisme i altres formes de gestió. En aquesta edició, s'analitza com l’economia social pot integrar valors socials i ambientals, deixant en segon pla els beneficis econòmics. Les iniciatives que es presenten en aquest llibre són exemples clars de com es poden integrar aquests valors al dia a dia i construir un model econòmic alternatiu que prioritzi les necessitats de la comunitat.
L'Hospitalet de Llobregat, amb una població de 241.488 habitants ha crescut de manera considerable durant els últims 75 anys. Les persones migrades la majoria venia per cobrir feines de cures a les llars de famílies benestants. Aquest creixement, impulsat pel flux migratori, va donar lloc a una ciutat amb barris on l'envelliment ja es fa notable. La ciutat va desenvolupar-se al voltant de l'hospital de Provençana, que té una història, els quals no eren només llocs de curació, sinó espais de descans per als pelegrins i altres activitats. Aquesta tradició d’acolliment i cura es va anar transformant en espai urbà que, va veure com les dones migrades en condicions de semiesclavitud, cobriren el treball de cures. Aquestes dones, que sovint passaven desapercebudes i invisibles per a la societat, van ser essencials en el sosteniment de les famílies i els barris de la ciutat. Tanmateix, les seves condicions laborals, pràcticament nul·les i un aïllament pràcticament total de la resta del món laboral, les va posar en una situació de vulnerabilitat extrema.
A la ciutat han aparegut diverses iniciatives, que organitzen i reivindiquen les a les persones que treballen en aquest àmbit. L’associació Mujeres Pa’lante, Mujeres Unidas Entre Tierras o la cooperativa Cuidem amb cor són exemples d’organitzacions que lluiten per millorar aquestes condicions laborals. Des dels seus inicis, La Col·lectiva, l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet, ha posat les cures en el punt de mira, amb l'objectiu de fomentar l’Economia Social. S’ha dedicat gran part de les seves accions al sector i a les persones que hi treballen en condicions precàries.
Aquest número de Quaderns d’Estudi no només vol ser una font d’informació, sinó també una font d’inspiració a través de les experiències, s’ofereix una mirada que convida a repensar el model econòmic i social actual i a construir una societat més justa, en la que és necessària continuar treballant per fer-ho realitat.
La publicació està indexada als portals bibliogràfics Dialnet, RACÓ i llistada a Miar.
Es podrà obtenir en format físic a través de la llibreria Llavors o contactant al correu: lacollectiva@ateneulh.coop