Qui som

El Centre d’Estudis de l’Hospitalet (CELH) és una associació cultural sense ànim de lucre i de voluntariat, fundada l’any 1984 amb la finalitat de fer ciutat, associacionisme i d’intervenir a l’Hospitalet. Està oberta a qualsevol ciutadà o ciutadana interessat en el coneixement, la recerca i el debat sobre la ciutat. 

Els seus objectius són:

  • Contribuir a l’anàlisi i el desenvolupament de la identitat de l’Hospitalet en els seus vessants humans i culturals.
  • Mantenir un espai de reflexió, debat, recerca i divulgació sobre el passat, el present i el futur de l’Hospitalet.
  • Potenciar les iniciatives de caire sociocultural vinculades a l’Hospitalet.
  • Esdevenir un centre de recepció d’informació i documentació sòcio-cultural sobre la nostra ciutat.

El Centre d’Estudis de l’Hospitalet forma part del Cens d’Entitats de Foment de la llengua catalana, segons la Resolució CLT/2143/2019, de 18 de juliol (DOGC núm. 7930, d’1 d’agost).

Declarada Entitat d'Utilitat Pública des del 7 d'octubre de 2020 segons resolució JUS/2472/2020.

 

Junta directiva

Junta sorgida de l'assemblea de 14 de març de 2023.
Presidenta
Carme Rimbau i Cabrera

L’Hospitalet, 1948.  Pertany a: AAVV Collblanc-Torrassa; Associació Cooperacció (delegada territorial 2012-2018); Progat Catalunya; Òmnium Cultural ; Voluntaris per la Llengua; Plataforma per la llengua; Comissions Obreres Nacionals de Catalunya (CONC); Ass. pel Foment de la Informació Crítica (FIC), on col·labora a la publicació digital L’Estrella; forma part de Defensem el Castell de Bellvís; va ser membre de la Junta Directiva i responsable de Finances del Cine Club l’Hospitalet.

Vicepresident
Vicens Sabater Quintana

Barcelona, 1960. Llicenciat en Belles Arts. Professional del sector de les arts gràfiques com a dissenyador gràfic, tècnic de pre-impressió i comercial. Durant 15 anys vaig formar part de l’empresa EL TOT L’H, editora d’una publicació periòdica d’informació i publicitat local. Aquesta feina em va permetre, conèixer i tractar en profunditat el món associatiu i cultural de la ciutat de l’Hospitalet. Hi estat membre de les juntes del Club Bàsquet L’H i de la Comissió de Festes del barri Centre. Sóc soci del Centre Catòlic i també –durant molts anys-, associat a l’Ateneu de Cultura Popular, al CBLH i a l‘Òmnium Cultural.

Secretari
Xavier Marti Bareche

Barcelona, 1956 i ciutadà de l'Hospitalet de Llobregat des de 1978. Llicenciat en Geografia i Historia per la UB, Màster en  Administració d Empreses (IDE).
Investigador  i coautor del treball “Els  gitanos catalans  al s.XVIII” ( L'Avenç´1982) i  investigador sobre moviment obrer en el sector bancari (1900 -1939). Sindicalista de CC.OO.  al sector  financer , i  artista  plàstic autodidacta. He col·laborat amb  Voluntaris per la Llengua i amb diversos  moviments  socials de la ciutat. Actualment pre jubilat i  col·laborador en alfabetització  d'adults estrangers  a la Fundació Akwaba.  Membre de l’Equip de Catalogació de la llibreria  solidària  AidaBooks. (Barcelona).

Tresorera
Assumpció Rubiralta Casas

L’Hospitalet 1955. Llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials. He estat professora de formació professional i economista a la Comissió Europea. Actualment jubilada. He col·laborat amb altres entitats i ONG’s.

fotogenis
Vocal
Genís Pascual Vives

Sant Celoni, 1945. Llicenciat en Ciències Físiques per la UB. Va treballar durant tres anys com, a redactor a la Gran Enciclopèdia Catalana. És catedràtic jubilat de Física i Química. Des de 2006 és coordinador de les activitats d’educació ambiental a les escoles adherides al programa de l’Agenda 21 de l’Hospitalet. També és membre d’El Casalet.

Vocal
Carles Ferrer Sales

L'Hospitalet, 1962. Filòleg per la UB i documentalista per la UOC. Cofundador de la llibreria Perutxo de la ciutat. Treballa a la Xarxa de Biblioteques de l'Hospitalet on ha estat impulsor de la publicació Ciutat plural, llibres singulars: autors i autores de l'Hospitalet. Autor del treball proposat a les Beques l’Hospitalet 2009: L’Hospitalet a la literatura. La imatge de la ciutat a la creació literària i de l’article "L’Hospitalet literari: més realitat que ficció" al Quaderns d’estudi 26 (2012).

Vocal
M. Pilar Massana i Llorens

Solsona, 1951. Diplomada en Treball Social i Llicenciada en Història. S’ha caracteritzat pel seu compromís amb la millora dels Serveis Socials a Catalunya. Al final de la dictadura franquista va iniciar-se en el treball comunitari al barri de Can Serra, i des de 1979  als Serveis Socials de l’Ajuntament amb el primer Ajuntament Democràtic. Va participar amb l'article “L’atenció social primària a l’Hospitalet. 1975-1989.” a l'obra col·lectiva Els serveis socials d’atenció primària. Recull de documents 1980-2000. (Barcelona: Diputació de Barcelona, 2003). Regidora de l’Hospitalet, de 1995 a 1999 per Iniciativa per Catalunya i després per Esquerra Unida i Alternativa. Sòcia fundadora del CELH des de 1983, i presidenta del  2007 fins al 2010. Ha estat guardonada amb la Medalla d'Or del Treball Social 2013, per la seva trajectòria de 40 anys en defensa dels drets socials.

pep calvis
Vocal
Josep Calvis Calpe

Nascut a l’Hospitalet, 1955. Treballador autònom amb una trajectòria de més de 50 anys en el món del comerç al barri centre de la nostra ciutat, en l’actualitat jubilat.

Participo  des de molt jove en el moviment associatiu de la ciutat, fundador amb altres companys de la AAVV del Centre, també del Grup de Botigues del Centre, he format part del nucli de gent que va recuperar la Festa Major del Centre a partir de l’any 1980, soci amb mes de 50 anys d’antiguitat del Club Muntanyenc l’Hospitalet, també de l’Ateneu de Cultura Popular i del Centre d’Estudis de l’Hospitalet des dels seus orígens, entre d’altres entitats.

Activista en el moviment cultural i polític de la ciutat, sempre compromès amb els  sectors més catalanistes, amb un fort compromís social i implicat en la defensa del territori i del medi ambient.

Vocal
Marcel Poblet Romeu

Montblanc, 1965. Llicenciat en Geografia i Història. Doctor en Filosofia i Ciències de l'Educació (Ciències de l'Educació), per la Universitat de Barcelona. Catedràtic d'Ensenyament Secundari (especialitat: Geografia i Història). Vocal de la Junta de la Coordinadora de Centre d'Estudis de Parla Catalana. És autor de diverses publicacions d'Història i de Didàctica de les Ciències Socials.

NuriaRibas
Vocal
Núria Ribas i Perarnau

Professora de Geografia, Història i Filosofia a secundària i a escoles de persones adultes. Diplomada en professorat d'EGB i Llicenciada en Geografia i Història.Forma part d'altres entitats i institucions com el Col·legi de Doctors i Llicenciats de Catalunya. I ha col·laborat en diferents projectes i actvitats socials i històrtiques relacionades amb la ciutat. 

JJSorlí
Vocal
Josep Joaquim Sorlí Moliner

Va nèixer a Cervera del Maestrat, Castelló, l'any 1975.

És llicenciat en Humanitats per la Universitat Jaume I de Castell´. Autor de tres llibres sobre Cervera, ha col·laborat en altres publicacions de llibres de la comarca del Maestrat i és autor de diversos articles sobre els pobles del Maestrat. Viu a l'Hospitalet des de fa 20 anys.

xsorlim@gmail.com 

 

Ramon carbo
Vocal
Ramon Carbó Ferré

Treballador de TMB durant 48 anys. Ha estat al Centre de Control de Metro. Actualment és membre del Patrimoni històric, del Servei EDUCA d’aquesta empresa.

Creador i President d'Andana Central, entitat vinculada a la Fundació Transports Metropolitans de Barcelona a l’Autoritat Metropolita de Barcelona , Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i al Centre d’Estudis de l’Hospitalet. També forma part de l’Associació Europea de Ferrocarrils. Membre de la comissió no a l’ Amiant de la federació de veïns de Barcelona FAVB. Membre arxiu històric Roquetes- Nou Barris. Integrant de Defensem El Castell de Bellvís  i d’un Altre Hospitalet és Possible.

Actualment desenvolupa tasques de divulgació de temes vinculats amb la mobilitat i també col·labora en temes de gestió emocional a centres de gent gran

Personal

El CELH compta amb un director a temps complet, Enric Ferreras i Torreblanca, i amb Lídia Santacana i Torres que s´encarrega de la biblioteca, dels serveis i de suport administratiu del centre a temps parcial. Tots dos estan contractats en el marc del "Conveni col·lectiu de treball del sector d’oficines i despatxos de Catalunya".
Enric Ferreras i Torreblanca

Sant Feliu de Llobregat, 1964. Llicenciat en Geografia i Història. Ha treballat com a gestor cultural des de l’any 1993 en diverses institucions. Des del 2008 desenvolupa les tasques de direcció i gestió del Centre d’Estudis de l’Hospitalet.

Lídia Santacana Torres

L’Hospitalet de Llobregat, 1963. Treballa al CELH des del 2009. Les feines que  desenvolupa són gestió de la base de dades (BABEL'H), atenció als usuàri@s dels serveis: suport als treballs de recerca, conèixer l'Hospitalet i investiguem l'Hospitalet. D'altra banda, també dona suport al director de l'entitat en múltiples tasques administratives.

Voluntariat

  • Suport als treballs de recerca de batxillerat i cicles formatius
    • Genís Pascual
    • Manuel Domínguez
    • Núria Ribas
    • M. Pilar Massana
  • Jornades Científiques i Tecnològiques
    • Genís Pascual
  • Consell de Redacció dels Quaderns d´Estudi
    • Cristina Propios
    • Miguel Solana
    • Marta de Planell
    • Genís Pascual
    • Martha Cecilia Cedeño
    • Josep Joaquim Sorlí
  • Correcció de textos
    • Meritxell Balanyà
    • Pilar Salvatella
  • Consells de Participació Ciutadana
    • M.Pilar Massana - Manuel Domínguez 
    • Genís Pascual - Ada Cid
    • Carme Rimbau - Pilar Salvatella
    • Vicens Sabater
  • Suport a tasques de comunicació
    • Francisco Javier Rodríguez Baena
  • Suport a BABELH
    • Cristóbal Urbano
    • Lídia Santacana
  • Projectes
    • Natalia Piernas
    • Enric Roldán
    • Pep Vallecillos
    • Ramon Carbó
  • Consultoria 2.0
    • Natalia Piernas
    • Marcel Poblet
  • Xarxes socials
    • Manuel Domínguez
    • Natalia Piernas
    • Robert Escribano
  • Col·laboradors
    • Vicens Sabater
    • Xavier Martí
    • Joan Camós

Distincions

Des de 1984 el Centre d’Estudis de L’Hospitalet treballa per potenciar les iniciatives de caire sociocultural de la ciutat, essent un fòrum de debat sobre el passat, el present i el futur de L’Hospitalet. Ens sentim agraïts i orgullosos dels reconeixements aconseguits en el desenvolupament de la nostra activitat:

  • Premis primer de maig de 1997. Memòria Popular. Fundació Josep Comaposada-Fundació Rafael Campalans 
  • Premi Ciutat de l’Hospitalet a la categoria d’Humanitats, any 1997. Atorgat pel Jurat de la 4a edició del premi 
  • Títol distinció ciutadana, 2016. Atorgat per la ciutat de L’Hospitalet de Llobregat 
  • La Creu Roja agraeix a Espai de Ciutadania el seu compromís…, 20 juny 2017 
  • 25 anys Amics del Ferrocarril L’Hospitalet, 1981-2006.
  • AAVV Ildefons Cerdà de Gran Via Sud agraïment col·laboració actes 40è aniversari, maig 2011
  • Admiracions conservades 2012. Per la defensa de les restes del Canal de la Infanta. SOS Monuments
  • Padrins del Riu, 2014
  • Setmana de la Solidaritat, 2014. Creu Roja i Espai de Ciutadania

 

 distinció ciutadana