Conèixer l'Hospitalet. Passejada pels barris de la ciutat

05/12/2024, 14:35

El passat dissabte 30 de  novembre en Manuel Domínguez , historiador del CELH ,  ens va guiar durant la passejada pels barris de l'Hospitalet. Com vam fer l’any passat en algun moment  utilitzarem el Metro.

Deu persones vam caminar i seguir amb atenció les excel·lents explicacions del Manuel, no deixa de donar-nos coneixement de la nostra ciutat, sempre ens sorprèn amb alguna dada sobre la història de la nostra ciutat que no coneixem. Aprofito per recomanar-vos que visiteu el seu blog : http://localmundial.blogspot.com/

https://localmundial.blogspot.com/2018/12/una-petita-historia-de-la-florida-i-les.html

https://localmundial.blogspot.com/2024/03/per-que-tants-barris-de-lhospitalet-fan.html

La passejada es va iniciar al barri de les Planes a l'Avinguda Catalunya, on encara es poden veure dues torres d'alta tensió que servien per transportar l'electricitat des del Pirineu fins als transformadors que havien a prop de Barcelona, a la nostra ciutat. Les Planes pertany al districte IV, on l'altre barri que en forma part és el de La Florida, el barri amb més densitat d'Europa, superant els 80 000 habitants per quilòmetre quadrat, una autèntica barbaritat. El Manuel ens recorda que estem al Samontà, al nord de la ciutat, on fa poc es van celebrar els 100 anys del barri. Abans tot eren camps de cereals, vinyes, garrofers...molt a prop d'on vam iniciar la passejada es troba el carrer Garrofers. Vam estar davant dels Blocs de la Florida, producte de l'obra sindical franquista, construïts durant els anys 50, pisos de poc més de 30 metres quadrats que han hagut de ser reformats, perquè ens queien....la lluita veïnal va aconseguir algunes millores en aquets pisos que no tenien gaire marge de millora. 

 

Vam baixar per l'Avinguda Catalunya, al fons veiem el Palau Nacional , seu del MNAC de Montjuïc,  per arribar a la segona parada que es trobava a l'Estació de la Torrassa, el barri que va créixer exponencialment durant els anys 30, amb gent que va arribar principalment del País Valencià, Aragó, Múrcia. Va ser un barri on l'anarquisme estava molt present, la CNT era el sindicat majoritari. El castell de Bellvís del segle XII estava ubicat en aquest barri.. Aquest barri juntament al barri de Collblanc formen el quilòmetre quadrat  més dens d'Europa. Hem de recordar que l'Hospitalet és el municipi amb més densitat de població de Catalunya i d'Espanya. Aquesta estació de la Torrassa ha de convertir-se en una estació intermodal molt important en el trànsit ferroviari ....fa molts anys que es parla d'això, però els anys passen sense fer-se realitat. Vam poder veure com les cases que es troben al carrer Terra Baixa , entre la via del tren de Vilafranca i la Tecla Sala, a la façana principal tenen una alçada de 3 o 4 pisos i pel cantó de la via 6 o 7, especulació urbanística de llibre. 

Vam fer una parada al Centre Cultural Tecla Sala, antiga fàbrica tèxtil ben reconvertida en un dels millors equipaments culturals de la nostra ciutat. També vam poder veure l'antic Molí de Paper, el Canal de la Infanta estava molt a prop , paral·lel a la via del tren.

Vam continuar la passejada fins arribar al centre geogràfic de la ciutat, al barri de Sant Josep , on vam poder veure el que resta de Cosme Toda i de les altres fàbriques dedicades a les rajoles, totxos....l'Hospitalet va ser la ciutat que més produïa d'aquests materials. 

La següent parada va ser el lloc on es considera el nucli més antic de la nostra ciutat, l'Església Romànica de Santa Eulàlia de Provençana, on  s'han trobat restes arqueològiques que ho confirmen. Però no es va constituir cap nucli de població al seu voltant, com si va passar al voltant de la Torre Blanca i del petit hospital , ubicats a l'Hospitalet Centre.  

L'Església romànica va ser consagrada pel Bisbe Berenguer el 27 de gener de 1101. Una llàstima que al construir l'església nova es carreguessin l’àbsida de la romànica. No hem tingut sort a la nostra ciutat amb el respecte al seu patrimoni. Una altra prova d'això ho tenim en Can Alòs , una masia que es trobava a prop d'aquesta església , quan el Sr Cahué propietari de la fàbrica Vanguard, va traslladar Can Alós pedra a pedra a Fornells de Menorca on tenia una propietat. 

Vam prosseguir caminant per la carretera de Santa Eulàlia, l'antiga Via Augusta i vam trobar el que resta d'una de les més importants fàbriques de l'Hospitalet del segle XX, el Trinxet, una altra fàbrica tèxtil. En aquest barri de Santa Eulàlia que va créixer com a expansió de Barcelona es van instal·lar importants fàbriques com Pareto, Caralt, Godó i Trias... També reconeixem edificis ubicats en aquest carrer que porten el segell de Puig Gairalt que va ser Arquitecte Municipal . Entre les seves construccions cal destacar Cosme Toda, el Gratacel de Collblanc considerat el primer gratacels d'habitatges de l'Estat espanyol, el Teatre Joventut, el desaparegut cinema Romero, on avui es troba l'Associació Educativa Ítaca..... Santa Eulàlia és actualment el barri de l'Hospitalet amb més població. 

El metro ens va transportar a la parada Bellvitge davant del mercat 2 del barri. Es va fer al·lusió a les inundacions que patia Bellvitge, la Marina a principis dels anys 70. 

Vam acabar la passejada veient el barri de Bellvitge, sense cap dubte el moviment veïnal va aconseguir frenar que aquest barri avui tingués uns quants milers de persones més... 

Les seves lluites van ser importants per evitar allò que es pretenia fer , construir, construir més blocs. Avui , per part d'una part de la ciutadania , també es demana que a la nostra ciutat no es facin més blocs. 

Moltes gràcies al Manuel Domínguez per continuar donant-nos coneixement de la nostra ciutat !

La propera sortida del projecte : "Conèixer l'Hospitalet",  que organitza el CELH, CRP i el Casalet amb la col·laboració de la Regidoria d'Educació, serà una ruta per la Vila Vella el dimarts 6 de maig de 2025 guiada per la Núria Ribas Perarnau.