Consums i burots. Impostos a les fronteres de Barcelona i l'Hospitalet
El 19 d'octubre, a la biblioteca Josep Janés de Collblanc es va fer la xerrada a càrrec de l'historiador i membre del CELH sobre els consums i burots a L'Hospitalet. A l’acte hi van assistir trenta-un oients.
Manuel Domínguez va començar per explicar que els consums eren uns impostos indirectes (com l'actual IVA) creats el 1845 per gravar sobre les mercaderies. I els burots eren els llocs on es cobraven (anomenats en castellà fielatos), una espècie de duana. També va explicar que les persones encarregades de fer els cobraments rebien el nom de burots.
A l' Hospitalet de Llobregat no es crearen els burots fins a l'annexió dels pobles del Pla a Barcelona. En conseqüència, a partir de 1897 es traslladen els burots entre Sants i Barcelona a la nova frontera amb l'Hospitalet.
Inicialment, se’n instal·laren tres: a la carretera de Collblanc, a la Bordeta i a Can Tunis. La conferència també va deixar clar que la situació no era gaire ben vista, tal i com ho posa de manifest que es registraren dos importants incidents. El primer, al poc temps del seu funcionament, el setembre de 1898, amb un burot (o consumer com també els anomenaven) ferit. El segon, a la revolta del desembre de 1933 amb la mort d'un burot a Santa Eulàlia.
Aquests punts de burots estigueren en funcionament fins al 1962.
Al final de la conferència s'entaulà una conversa amb el públic on s'explicaren diverses anècdotes i records del funcionament dels burots, així com la picaresca per burlar-los, el conegut com a matuta (en castellà contrabando). També recordaren algun altre punt de burots, tot i que els principals es quedaren en els tres citats en la intervenció del Manuel Domínguez. També es va comentar que més endavant es van instal·lar bàscules i fent certa vista grossa del menudeix o comerç de poc volum.