El CELH participa als actes de commemoració del Centenari de la Cosme Toda
El passat 18 de novembre el barri de Sant Josep va viure una jornada commemorativa: la celebració del centenari de la nau central de Cosme Toda (1923-2023), un edifici industrial de l'antiga fàbrica de productes ceràmics, instal·lada a l'Hospitalet vers la dècada de 1880.
Un patrimoni protegit com a BCIL, destacable per la seva història en el ram de la construcció a la ciutat, el seu protagonisme en el moviment obrer i en la guerra civil, l'interès tecnològic que representa en el context industrial i la seva arquitectura en maó vist, símbol i referent del paisatge del barri de Sant Josep.
L'edifici, reivindicat des de fa dècades com a equipament veïnal, ha estat juntament amb les veïnes Can Batllori i Can Llopis, producte de l'abandó i la degradació del seu entorn, alhora que víctimes de la massificació urbanística amb la construcció de nous blocs d'habitatges al seu voltant. És per això, que la jornada lúdic-festiva, coorganitzada pel CELH i per la plataforma veïnal Stop Massificació Cosme Toda ha posat de manifest la importància d'aquest nucli patrimonial per a l'Hospitalet.
La jornada, que va aplegar veïnat de totes les edats, es va iniciar amb una ruta guiada pel recinte, a càrrec de Gerard Lara i Roser Piñol, membres del CELH.
Seguidament, una taula rodona als peus de la nau central, amb el títol "Cosme Toda: i ara què?", va comptar amb la participació de diverses personalitats i representants d'entitats, amb la moderació del periodista Roger Jiménez: entre d'elles, Gerard Lara, que va intervenir en representació del CELH i va fer un clam per la defensa del patrimoni a la ciutat i la necessitat de rehabilitar-lo per tal de mantenir i generar nous vincles d'identitat local. Una feina –va afegir- que estaven fent els moviments associatius veïnals vinculats o no en la defensa del patrimoni a la ciutat i que no assumia de cap manera el consistori municipal. A més a més, va reivindicar la tasca necessària i constant que realitza el Centre d'Estudis en la difusió i recerca del patrimoni i la cultura locals, sumada als projectes indispensables de l'Arxiu Municipal o el Museu de l'Hospitalet. Feines que malden de reconeixement, juntament amb la senyalització del patrimoni, un deute permanent de la ciutat amb el seu passat.
La jornada va estar acompanyada d'una manicletada popular amb activitats infantils pels més petits, música en directe, una exposició fotogràfica, debats i jocs i un pica-pica.
L'acte es va cloure amb una rifa solidària amb productes que comerços, entitats i veïns del barri havien donat. En definitiva, memòria col·lectiva, anècdotes, records i pensaments, tot plegat un patrimoni viu de l'Hospitalet que va estar present durant tota la jornada, per tal de posar en valor el passat històric que es va fer més present que mai. Des del Centre d'Estudis ens sumem al clam per fer una ciutat més amable, digna i respectuosa amb la història i el patrimoni locals.