Històries de la migració. Un nou projecte del CELH
El Centre d’Estudis de L’Hospitalet ha incorporat als seus projectes per aquest 2021 el projecte “Històries de la Migració”. Un projecte que ha vingut proposat per un grup de persones joves i emprenedores que ha proposat un tema històric en la nòmina de projectes desenvolupats pel Centre d’Estudis des del mateix moment de la seva fundació.
La proposta que ens va presentar va semblar interessant des d’un doble vessant. El primer ja esmentat, la temàtica. I el segon el plantejament. Un projecte que acabarà sent un documental. Un format, actual i amb potencial per donar una millor difusió. Aquest projecte- documental fa un recorregut pels estudis i vivències en diferents moments de la història de la ciutat amb la immigració com a fil conductor.
El documental s’està produint des d’una perspectiva doble. D’una banda, busca indagar sobre experiències vivencials de la mà de persones que han viscut moments migratoris entre els anys 60 i l’actualitat. D’altra banda, tracta d’incorporar el discurs científic sobre els moviments migratoris a través del relat d’historiadors, sociòlegs i antropòlegs.
La intenció d’aquest projecte és mostrar que els fenòmens migratoris estan plens de particularitats i d’històries personals, i que la història de L’Hospitalet, és en gran part una història de la migració.
El resultat estarà disponible en un futur en el YouTube de l’entitat i es presentarà de forma presencial en un acte del qual ja us informarem un cop acabat el projecte.
"La direcció tècnica i artística ha estat a càrrec de Misterio.Studio, un estudi de disseny arrelat a l'Hospitalet amb un llarg recorregut en el món cultural i del patrimoni. D'altra banda, la documentació ha anat a càrrec de Quim Solias, i del propi CELH. També compta amb l'ajut de Nina Capri, videògrafa especialitzada en la temàtica. La producció i l'edició del documental, també ha anat a càrrec de Nina Capri. Finalment, el Districte Cultural i diversos acadèmics -Miguel Solana, Luis Miguel Narbona o Joan Camós- també han col·laborat en la seva confecció, així com entitats culturals que treballen a la ciutat: el Centro Aragonés, Perú Ritmos y Costumbres, el Centro Castellano-Leonés i Residentes Chuquisaqueños en Barcelona, que han aportat diferents visions vivencials de la inmigració a L'Hospitalet."