Les barraques i els passadissos, els protagonistes de la 3a Jane's Walker de l'Escola Sant Ramon Nonat
3a Jane’s walk FEP Sant Ramon: L’Hospitalet: Barraques i passadissos. La ciutat informal
Els nois i noies de 3r d'ESO de l'Escola Sant Ramon Nonat ens van portar per diversos espais de la ciutat tot parlant-nos del passat agrícola de la ciutat, la precarietat dels habitatges a causa de les onades migratòries tan importants que van haver-hi al llarg de la història de la ciutat. Les més destacades van ser als anys vint i els anys 60 i 70 del segle passat.
També, van comptar amb la participació de diversos testimonis com el de la Mercè Olivares que va compartir les seves vivències al passadís on va viure al barri de Collblanc. Eren espais tan minsos que les comunes eren comunitàries perquè dins dels habitacles no hi havia prou espai per contenir-les.
D’altres testimonis, com el de Feliu Monsó, que acompanyat de la seva neta, ens van explicar les seves vivències en habitatges modestos on vivien quan arribaven els immigrants.
Cal destacar els barris de barraques que hi havia a l’Hospitalet, el més important era el barri de la Bomba que estava situat on actualment trobem el centre comercial de la Granvia de l’Hospitalet, del qual també en vam tenir testimoniatge gràcies a la presència de Pedro Murias que va fer un treball de recerca motivat per les explicacions del seu avi sobre el barri. La seva mare també en va donar fe i va motivar als més joves perquè tot i les dificultats va aconseguir cursar una carrera universitària.
Altres espais on hi havia barraques era al voltant del camp del Barça en el llit de la Riera Blanca que quan plovia arrasava amb tot el que trobava al seu pas. Altres espais amb barraques era prop de Can Rigalt (Collblanc) i al barri de Sant Josep. Un altre tipus d’habitatge precari eren les coves que es trobaven als talussos de les vies del tren a prop del pont d’en Jordà, als del barri de Sanfeliu, etc.
El cooperativisme va fer possible que els usuaris d'aquests habitatges tan precaris poguessin fer el salt a viure en pisos amb millors condicions. Està clar que ningú els va regalar res, ho van aconseguir amb l'esforç del seu treball.
Aquesta ruta s’ha fet gràcies a la col·laboració d’Òmnium Cultural de l’Hospitalet, la Fundició i el Centre d’Estudis. I la implicació del Lluís Sala, professor que ha tutoritzat el treball dels seus alumnes.