Un recorregut històric pel cinema a l'Hospitalet, la 7ena passejada Jane's Walk

17/12/2024, 17:35

El diumenge 15 de desembre, va tenir lloc a la nostra ciutat la 7ena edició de la passejada Jane’s Walk.

El projecte Jane’s Walk és una iniciativa cultural, que va sorgir l'any 2007 al Canadà, amb l’objectiu de donar a conèixer els barris i municipis als veïns i veïnes d’aquests, a través de xerrades i converses que els mateixos habitants ofereixen, mentre es realitza una passejada conjunta de forma totalment gratuïta i oberta a tothom. És una activitat que pretén donar veu a experiències i històries, més enllà dels llibres, que ajuden a fer comunitat mentre es descobreix la riquesa patrimonial, social i cultural que ens envolta.  Aquesta pràctica s’ha anat estenent i recollint per tot el món, adaptant-la a les necessitats i interessos de cada regió, municipi, entitat o persona que la posi en marxa.

A la nostra ciutat, l’escola FEP Sant Ramon Nonat ha volgut ser una d’aquestes plataformes des d’on es va posar en marxa la iniciativa. El projecte, adaptat als interessos i a les necessitats educatives dels alumnes, es compon d’un conjunt de tallers i activitats des dels quals els alumnes estudien aspectes històrics, demogràfics i antropològics de la ciutat basats en un tema en concret, que ells mateixos escullen. Aquests coneixements s’apliquen després en la realització d’una ruta per la ciutat, en la que els mateixos estudiants seran els guies i experts sobre el tòpic d’aquell any. Des del CELH es realitza un acompanyament en el procés de cerca d’informació i també, durant la ruta, convidant a socis i estudiosos perquè aportin els seus coneixements sobre la temàtica.

En aquest darrera Jane's Walk, els alumnes de 3r d’ESO de l’escola FEP Sant Ramon Nonat van escollir conèixer l’Hospitalet a través d’un itinerari que passava per alguns dels llocs més rellevants de la història del cinema al municipi. Una història que es va iniciar l'any 1907, amb el Cinematògraf Robert, al Cafè de Cal Carreter al carrer Major, i va continuar amb petits cinemes que es van anar establint per tota la ciutat (com el Navarro o el Rambla), fins avui dia arribar a les sales multicines que podem trobar inserides dins dels centres comercials la Farga o al Gran Via 2.

En el recorregut a través d’alguns barris de la ciutat va començar a la mateixa escola FEP Sant Ramon, a on hi va haver un petit cinema on avui hi ha el teatre de l’escola. Ja al carrer i a la cantonada del davant del parc de la Marquesa, hi va haver un cinema que només l’Òscar Garcés, expert en la matèria, va saber destacar. Es va passar pels passadissos del parc del vidre on es van poder veure fotografies antigues del barri Collblanc-La Torrassa, després d’haver escoltat l’explicació de l’Òscar sobre el teatre Joventut, que havia estat primer un cinema i de camí cap a la Plaça Espanyola es va incorporar el testimoni de la Carme Rimbau, presidenta del CELH. La Carme havia estat membre d’una entitat dedicada al cinema, el  Cineclub de l’Hospitalet, conjuntament amb l’Òscar Garcés, el Miquel Claperols i del que en fou president, el recent traspassat Joaquim Company i Prats. En aquest punt la Carme va llegir un escrit sobre el cinema i la seva importància. El recorregut va continuar pel barri de la Florida fins arribar a l’avinguda Miraflores, on hi havia el cinema Navarro que combinava l’activitat cinèfila amb les lluites sindicals, obreres i veïnals lligades a la parròquia de la Mare de Déu de la Llum. Els cinemes eren ideals per agrupar clandestinament força persones en un mateix espai. Després la ruta va seguir per l’Avinguda Josep Tarradellas on es va parlar de Cinesa, empresa que va incorporar unes quantes sales més petites dins del Centre comercial de La Farga. Es va passar per la Rambla on hi va haver el cinema Rambla. Aquí la Núria Ribas va explicar una anècdota personal, "la seva mare estava ingressada amb dolors de part a la clínica Gajo, sis porteries més amunt del cinema i van demanar a les infermeres si podien baixar al cinema perquè les contraccions anaven lentes, la mare gairebé va passar tota la peli dreta i el que recorda és que la pel·licúla era en color.L’endemà al matí ja va donar llum a la seva primera filleta". Després es va passar per on hi havia hagut el cine Oliveras, que fou molt important, així com el senyor Campreciós, un empresari que va gestionar força projectes de cinema. Finalment, es va arribar al carrer Major on l'any 1907 es va iniciar el primer cinema a l’Hospitalet. Durant tota la ruta hi va ser present l’Òscar Garcés, un estudiós del cinema de l’Hospitalet.  El llibre "El cinema a l'Hospitalet" editat pel Centre d'Estudis dins la col·lecció Quadern d'Estudis, també ha estat un referent apels alumnes a l'hora de fer aquest project..

El recorregut va ser molt interessant, l’alumnat ha estat molt atent i participatiu. Una passejada plena d'història, dades curioses i testimonis del que ha sigut el cinema a la ciutat. Un tema amb el qual conèixer la nostra cultura i societat des d’un punt de vista diferent, educatiu i sorprenent, tal com és una ruta “Jane’s Walk”.