Una passejada pels nostres barris. Una ruta dels alumnes de l'escola Sant Ramon Nonat
Tal i com vam anunciar el dissabte 26 de novembre es va fer la passejada pels nostres barris, un projecte dissenyat i organitzat per alumnes de 3r de l'ESO de l'escola Sant Ramon Nonat que va comptar amb la col·laboració del Centre d'Estudis.
El professor Lluís Sala ens explica com va anar la ruta o de que es va parlar en les diferents parades que es van fer. " L’Hospitalet va passar de 120.000 a 240.000 habitants al llarg de la dècada del 1960 i va arribar a 295.000 el 1981.
Els barris ja existents es van omplir i en van aparèixer de nous (Bellvitge, Can Serra...). El desastre urbanístic, la corrupció o la manca de serveis i equipaments foren tan enormes com en els pitjors llocs.
Les lluites veïnals i les AV van facilitar l’arribada de la democràcia, van ajudar a la lluita feminista, van contribuir a la integració de la immigració i van crear xarxes de relació social entre persones que arribaven de lluny.
Però per sobre de tot la lluita veïnal va millorar la vida de la població hospitalenca: va aturar les edificacions salvatges, va intentar dignificar els habitatges, va fer brollar zones verdes, va conquerir escoles, equipaments mèdics i esportius, mercats, línies d’autobús, biblioteques...
Gràcies a la lluita veïnal, diverses generacions hem tingut escoles i instituts, tenim millor salut, hem practicat esport o hem tocat un instrument musical. I ara gaudim de serveis i espais que no hi serien si no fos per aquesta lluita.
Els nois i noies de 3r d’ESO de l'escola FEP Sant Ramon dins de l’espai d’aprenetatge globalitzat, projectes, van organitzar el passat 26 de novembre pel matí la seva primera passejada de Jane: Una passejada popular per teixir connexions amb l’entorn i les entitats que s’hi allotgen. L’alumnat va pretendre en aquesta primera passejada retre homenatge a totes aquelles persones que han lluitat per millorar el lloc on nosaltres vivim ara.
En aquesta primera passejada vam recòrrer espais de l’Hospitalet recuperats per les associacions veïnals (Parc de la Marquesa, Plaça de la carpa, La Farga), altres que no s’han pogut recuperar (Cosme Toda) i altres que estan en procés de lluita (castell de Bellvís). I ho vam fer sobre el terreny, acompanyats de totes aquelles protagonistes de les diferents lluites que ens van explicar de primera mà tots els detalls i sobretot sota el guiatge del Centre d'estudis de l'Hospitalet que ens va orientar, guiar i assessorar en tots els passos d'aquesta primera passejada.
Un nou equip ja n'està organitzant una segona edició prevista pel proper mes de març."
També podeu veure un vídeo del procés d'elaboració del projecte i del seu resultat VÍDEO