Veus migrants a Torrebarrina
Aporofòbia és: odi, aversió o rebuig cap a les persones en situació de pobresa ( Adela Cortina )
El passat dilluns 18 de març a Torre Barrina vam poder gaudir del documental produït pel CELH i dirigit per Martha Cecilia Cedeño-Pérez i Javier Requena Raboso : «Veus migrants». Es va omplir la sala gran de Torrebarrina , amb la direcció i conducció de Jordi Mèlich i Óscar Gómez. El documental es va projectar dins del projecte SpoilerLH que organitza Torrebarrina on també es va poder veure : «El Bus», de Sandra Reina i coescrit per l’hospitalenc Fran Menchón, que ha guanyat el Gaudí d’aquest any al millor curmetratge, nominat també als Goya. Dilluns a la tarda Torrebarrina, recordant les sessions dobles de cinema de temps passats, es va omplir d’humanitat, de persones immigrades a la nostra ciutat , de persones que estan a la presó. No és la primera vegada que la Martha i el Javi fan un documental produït pel Centre d'Estudis de l'Hospitalet, l'any 2022 van dirigir : " L’Hospitalet. Territori de cultures vives ".
El documental "Veus migrants" està basat en el llibre de la col·lecció Josefina Gómez Olivares : " Ben(nou)vingut. Bones pràctiques d'acollida a l'Hospitalet" coordinat per Enric Roldán Bermejo i Pep Vallecillos Melgarejo.
Recull el testimoni de dones i homes que per múltiples circumstàncies han sortit del lloc d'origen per arribar a l'Hospitalet de Llobregat. On parlen del trànsit, l'arribada, els motius i les experiències d'inserció a la societat d'acollida. Testimonis propers i entranyables que revelen una vegada més que totes i tots som migrants –a vegades és només qüestió de temps- i que les persones tenim dret a ser i estar, a fer part de la societat en igualtat de condicions. Escoltant a les joves, els joves, a les persones adultes que apareixen en "Veus migrants" , a part d'emocionar-nos s'obre la finestra de l'esperança a una ciutat millor.
L'Educació és potser el gran instrument per fer acollida als nostres barris i ciutats, però tothom sap que no n'hi ha prou. Calen veritables polítiques d'acollida a la societat , que tothom tingui un treball i un habitatge digne, que totes les persones que viuen a la ciutat tingui tots els Drets, i això passa per l'obligació administrativa d'estar empadronada. És una forma més de treballar pel futur de tothom i crear pobles i ciutats cohesionades....
En un temps on hi ha un creixement del racisme , de la xenofòbia però sobretot de l'aporofòbia, concepte definit per la Catedràtica d'Ètica Adela Cortina, és de agrair un documental com "Veus migrants"...que ens demostra com persones joves i no tant joves han estat capaços de tirar endavant en una societat no sempre fàcil. "Veus migrants" ha donat la possibilitat de donar veu a persones que habitualment no la tenen, és un seguit de lliçons de vida.
Ens demostra que sense gaire pressupost es pot fer un documental de molta qualitat que arriba al cantó del cor del cap, gràcies al talent de la Martha , del Javi i a la potència de les persones immigrades que apareixen al documental.
Pensem que s'ha de fer un esforç perquè aquest documental tingui el màxim de difusió. Des del CELH hi ha la voluntat de que "Veus Migrants" de la Martha Cedeño i el Javi Requena es projecti al Centre Cultural Tecla Sala abans del juliol.